Tutkitaan ennen kuin hutkitaan

Tapahtumat sijoittuvat huhtikuulle 2016.


19.4. Polygon Oy aloitti tutkimukset. Keskustelimme tutkijan kanssa rakennusprojektista ja kävimme läpi talomme tekniset paperit ja rakennustodistukset yms. Kysymys heräsi rakennusprojektin aikataulusta, eritoten siitä kuinka pitkän ajan lattiavalun oli kuivunut ennen kuin lattiapintoja oli asennettu paikoilleen. Tutkittuamme hetken kuivumisaika saatiin rajattua vain parin kuukauden (muistaakseni) ajalle. Tutkija totesi että kuivusmisaika ei ollut riittävä.
Betonin kosteusmittauksesta ei löytynyt todisteita talon papereista.

Yleinen uskomus kuivumiselle on kuulemma viikko per sentti. Tämä on mahdollista vain aivan optimaalisissa olosuhteissa jos silloinkaan. Aika tulisi kertoa kahdella sekä tilanteessa tulisi huomioida lämpötila ja ilmankosteus vuodenajan mukaan, esim kesällä kosteus on suurin. Korkea ilmankosteus voi hidastaa kuivumista merkittävästi.


kosteusmittauksia

Sitten seuraavaksi katsomaan lattian alle. Parketti auki tytön makuuhuoneesta ja myös olohuoneesta. Pintakosteusmittari näytti hetkellisesti jopa 100% suhteellista kosteutta. Eipä hyvältä vaikuttanut.
Seuraavaksi oli porattava ja otettava näytteet eri syvyyksistä betonivalun sisältä .

Näytepalat otettiin myös askeläänieristeestä.

Talon tiiveys tarkistettiin ja ilmavuotokohtia todettiin talon nurkissa ja satunnaisissa kohdissa ulkoseinän vierestä. Nämä tulisi hoitaa kuntoon.

Operaatio kokonaisuudessaan kesti yli puoli päivää ja tutkija sanoi vielä palaavansa ottamaan näytteet betonista päivän parin päästä.

Ongelma alkoi pikkuhiljaa paljastumaan vaikkakin tulosten odottamiseen meni vielä muutama viikko.
Piinaava odottelu siis jatkui.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta