Haluatko kertoa kokemuksistanne? Julkaistaan ne tässä blogissa.

Muutaman viime vuoden aikana minuun on otettu useasti yhteyttä näihin voc-ongelmiin liittyen. Olen huomannut kuinka raskaasti nämä sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet lähes kaikkien perheiden elämään, mikä ei sinänsä ole yllätys.
On surullista että moni ei uskalla kertoa tapahtumista julkisesti vaikka ovat kokeneet vääryyttä esimerkiksi siitä kuinka surkeasti asiat ovat hoidettu rakentajan tai myyjän toimesta, taloudellisesta ahdingosta ja kuinka vakavista terveydellisistä haitoista on ollut kyse. Yleensä taustalla on leimaantumisen pelko tai uhka syytöksistä.

Pohdin kuinka blogiani ja sen lukijoita voisi palvella paremmin ja siitä syntyi ajatus että voisin julkaista myös muiden ihmisten kokemuksia täällä. Julkaistaan siis teidän oma tarina tässä blogissa.

Kokemukset voidaan kertoa juuri niin kuin olet itse ne kokenut ilman pelkoa leimaantumisesta tai seurauksista joita esimerkiksi Facebookkiin kirjoittaessa on. Ihmisten nimiä ei julkaista ja kaikki kerrotaan täysin anonyymisti. Näin …

Tutkitaan ennen kuin hutkitaan

Tapahtumat sijoittuvat huhtikuulle 2016.


19.4. Polygon Oy aloitti tutkimukset. Keskustelimme tutkijan kanssa rakennusprojektista ja kävimme läpi talomme tekniset paperit ja rakennustodistukset yms. Kysymys heräsi rakennusprojektin aikataulusta, eritoten siitä kuinka pitkän ajan lattiavalun oli kuivunut ennen kuin lattiapintoja oli asennettu paikoilleen. Tutkittuamme hetken kuivumisaika saatiin rajattua vain parin kuukauden (muistaakseni) ajalle. Tutkija totesi että kuivusmisaika ei ollut riittävä.
Betonin kosteusmittauksesta ei löytynyt todisteita talon papereista.

Yleinen uskomus kuivumiselle on kuulemma viikko per sentti. Tämä on mahdollista vain aivan optimaalisissa olosuhteissa jos silloinkaan. Aika tulisi kertoa kahdella sekä tilanteessa tulisi huomioida lämpötila ja ilmankosteus vuodenajan mukaan, esim kesällä kosteus on suurin. Korkea ilmankosteus voi hidastaa kuivumista merkittävästi.


kosteusmittauksia

Sitten seuraavaksi katsomaan lattian alle. Parketti auki tytön makuuhuoneesta ja myös olohuoneesta. Pintakosteusmittari näytti hetkellisesti jopa 100% suhteellista kosteutta. Eipä hyvältä vaikuttanut.
Seuraavaksi oli porattava ja otettava näytteet eri syvyyksistä betonivalun sisältä .

Näytepalat otettiin myös askeläänieristeestä.

Talon tiiveys tarkistettiin ja ilmavuotokohtia todettiin talon nurkissa ja satunnaisissa kohdissa ulkoseinän vierestä. Nämä tulisi hoitaa kuntoon.

Operaatio kokonaisuudessaan kesti yli puoli päivää ja tutkija sanoi vielä palaavansa ottamaan näytteet betonista päivän parin päästä.

Ongelma alkoi pikkuhiljaa paljastumaan vaikkakin tulosten odottamiseen meni vielä muutama viikko.
Piinaava odottelu siis jatkui.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta