Haluatko kertoa kokemuksistanne? Julkaistaan ne tässä blogissa.

Muutaman viime vuoden aikana minuun on otettu useasti yhteyttä näihin voc-ongelmiin liittyen. Olen huomannut kuinka raskaasti nämä sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet lähes kaikkien perheiden elämään, mikä ei sinänsä ole yllätys.
On surullista että moni ei uskalla kertoa tapahtumista julkisesti vaikka ovat kokeneet vääryyttä esimerkiksi siitä kuinka surkeasti asiat ovat hoidettu rakentajan tai myyjän toimesta, taloudellisesta ahdingosta ja kuinka vakavista terveydellisistä haitoista on ollut kyse. Yleensä taustalla on leimaantumisen pelko tai uhka syytöksistä.

Pohdin kuinka blogiani ja sen lukijoita voisi palvella paremmin ja siitä syntyi ajatus että voisin julkaista myös muiden ihmisten kokemuksia täällä. Julkaistaan siis teidän oma tarina tässä blogissa.

Kokemukset voidaan kertoa juuri niin kuin olet itse ne kokenut ilman pelkoa leimaantumisesta tai seurauksista joita esimerkiksi Facebookkiin kirjoittaessa on. Ihmisten nimiä ei julkaista ja kaikki kerrotaan täysin anonyymisti. Näin …

Tietoisku: huomioi nämä kohdat ennen rakennuttamista / urakkaa

Keskusteluani muutaman asiantuntijan kanssa, kuten kaupungin rakennuslakimiehen kanssa, kahden sisäilmatutkijan, sisäilmayhdistyksen henkilön ja tutun lakimiehen kanssa lopputulema on se rakentaja voi välttää vastuunsa helposti. Piste.

Tässä siksi muutama kohta jotka kannattaa varmistaa ennen rakennusprojektin aloittamista:

1. Tarkista rakentajan/urakoitsijan varallisuusaste. Onko yrityksellä varallisuutta? Jos varallisuusaste on miinuksella, vältä kaiken tavoin kaupankäyntiä tai sopimusten tekemistä tämän kumppanin kanssa. Varaton ei maksa. Tietoja yrityksestä löytyy jo kauppalehden/taloussanomien nettisivuilta. Google it. Tarkista muutkin tiedot samalla.

2. Älä lähde urakkaan pienen yrityksen kanssa. Miksi? Koska pieni yritys voi keskeyttää liiketoiminnan tai ns. tyhjentää varat jos tilanne on liian tukala. Suuremmilla yrityksillä on monta rautaa tulessa eikä tämä onnistu hetkessä. 

3. Tarkista rakentajan aikaisemmat urakat. Kysy esimerkiksi aikaisemmista projekteista ja urakoista. Pyydä asiakkaiden yhteystietoja ja kysy heiltä suoraan kuinka projektit ovat sujuneet.

4. Vaadi vakuus varattomuuden varalle. Tämä on kuulemma yleinen käytäntö (vai jopa laki?) yritysten välisissä urakoissa, ei valitettavasti koske yksityisiä jos he eivät sitä osaa vaatia (nimim. allekirjoittanut).
Jos rakentaja ei tähän suostu, kannattaa yhteistyö lopettaa tähän pisteeseen. Asiaa kannattaa tiedustella pankista, kuluttajaneuvonnasta ja kaupungin rakennusvalvonnasta. Asiasta tulee mainita urakkasopimuksessa.

5. Luota vaistoon. Älä etene jos suunnitelmat tai ns. ongelmatilanteet eivät suju hyvässä hengessä. Ensivaikutelma voi olla luottamusta herättävä mutta ongelmatilanteissa kelkka kääntyy helposti. 

6. Aikataulu. Jos rakentaja lupaa projektin valmistumista nopeassa aikataulussa, on syytä epäillä että jossain rakentamisen vaiheissa oikaistaan ja rankasti (huom. betonin kuivumisaika). Vastaavan mestarin tulee tarkistaa ja olla ajan tasalla kaikissa vaiheissa, siksi kohta 7.

7. Hanki vastaava mestari joka on puolueeton. Jos rakentaja ehdottaa omaa mestaria, älä suostu. Vastaava mestari voi olla sinun etu tai rakentajan. VM tulee olle ehdottomasti puolellasi ja olla mukana kaikissa kriittisissä rakennusvaiheissa jotka voidaan ns. ryssiä. Rakentamisessa tulee noudattaa RT-kortistoa. Vaadi betonin kosteuden määrittämiseksi porareikämittausta (RT 14-10984).

8. Varmista vakuutukset. Varmista että kaikki rakennusajan vakuutukset ovat kunnossa.

9. Kaikki kirjallisena. Älä allekirjoita mitään ennen kuin kaikki yksityiskohdat ovat mustaa valkoisella vaikka asioista olisi sovittu puhumalla. Varmista kaikki ali-urakoitsijat, tavaroiden toimittajat ja valmistajat. Varmista tavaroiden ja materiaalien alkuperä.

10. Materiaalit. Muista että useasti halvimmat rakennusmateriaalit ovat usein haittallisia esim. astmaatikoille ja allergia-herkille (esim. lattiapinnat, maalit). Vaadi tässä tapauksessa kotimaisia ja M1 luokan materiaaleja. VOC-päästöjen määrään voi myös vaikuttaa itse.


Jos urakoitsija vähättelee tai välttelee jotain näistä kohdista, lopeta yhteistyö heti.

Jos haluat välttyä tältä, varmista ylläolevat kohdat


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta