Tähän mennessä tapahtunutta

Tervetuloa Märkä Betoni blogiin. Kerromme tässä blogissa perheemme kamppailusta sisäilmaongelman kanssa. Jaamme myös tietoa asian ympärille liittyvistä asioista, esim. mitä asioita tulisi huomioida ettei vastaavaa pääse tapahtumaan. Olemme saaneet monia yhteydenottoja ja lukeneet vastaavista tapauksista netistä joten selkeästi vastaavia ongelmia on monilla muillakin ihmisillä.

Tässä selailua helpottava kronologinen luettelo tapahtumista. Päivitämme listaa tilanteen mukaan.

Tähän menessä tapahtunut:

- 2013 Joulukuu rakennusprojekti valmistui. Pääsimme muuttamaan uuteen omakotitaloomme.

 - 2015 kesän loppupuolella perheen isä alkoi sairastelemaan, myös perheen vastasyntynyt oireili.

- 2016 Helmikuu perheen äiti sairastui keuhkokuumeeseen, tämä vei hänet sairaalahoitoon. Lapsiperheiden kotipalvelu oli tällöin perheen apuna.

- 2016 Huhtikuu vaihdoimme asuntoja kolmen viikon ajaksi isoisän ja hänen vaimonsa kanssa.

- 2016 Huhtikuu tilasimme kotiimme homekoirat jotka paikansivat sisäilmaongelman talon parkettilattioista.

- 2016 Huhtikuu Kaupungin terveystarkastaja kävi tarkastamassa tilanteen

-2016 Huhtikuu muutimme vuokralle isoisän taloon. Isoisä ja hänen vaimonsa muuttivat vuokra-asuntoon kunnes oma talomme olisi kunnossa.

- 2016 Huhtikuu Polygon Oy tilattiin paikalle tutkimaan taloa.

- 2016 Toukokuussa tutkimuksissa todettiin sisäilmaongelma. Parketin alla oleva askeläänieriste oli reagoinut märän betonin kanssa ja tästa johtuen aiheuttanut sisäilmaongelman (VOC). Samalla todettiin vuotokohtia ulkoseinien raoissa. Nämä johtuivat rakentajan huolimattomuudesta / kosteussuunnitelman laiminlyönnistä.

- 2016 Kesäkuu laadimme reklamaation rakentajalle. Korjaus tulisi suorittaa Polygon Oy:n neuvomalla tavalla.

- 2016 Kesäkuu rakentaja vastasi reklamaatioon ja kertoi aloittavansa korjaustoimenpiteet. Betonin kuivauksesta vastasi A-kuivaus.

- 2016 Kesäkuu rakentaja ilmoitti ettei suostu uusimaan parkettia vaikkakin tutkimuksissa oli todettu sen todennäköisesti vioittuneen ongelman yhteydessä. Parketti asennettiin takaisin.

- 2016 Heinäkuu rakentaja ilmoitti korjauksen valmistuneen.

- 2016 Elokuu lähetimme rakentajalle vaatimuksen ongelmasta aiheutuneista kuluista kuten tutkimuskulut, vuokra jne. Kuluja oli tässä vaiheessa kerääntynyt perheellemme huomattava summa.

- 2016 Elokuu muutimme takaisin omaan kotiimme. Rakentaja ei vastaa vaatimuksiimme.

- 2016 Syyskuu rakentajan lakimies otti kirjallisesti yhteyttä kertoen ettei rakentaja koe olevansa korvausvelvollinen. Myös rakentaja olisi ns. varaton. Rakentaja jatkaa urakointia uuden osakeyhtiön nimissä.

- 2016 Syyskuu toimitimme vaatimuksen kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.

- 2016 Lokakuussa perheemme alkoi taas sairastelemaan. Korjaus todettiin epäonnistuneeksi.

- 2016 Lokakuussa muutimme vuokra-asuntoon pois kodistamme (taas).

- 2016 Marraskuu homekoirat merkkasivat uudestaan kaikki parkettipinnat kodissamme. Polygon Oy totesi korjaustoimenpiteiden epäonnistuneen.

- 2016 Marraskuu perheen isä sai astmadiagnoosin (B-lausunto)

- 2017 Tammikuu saimme rakentajan lakimieheltä uuden 'painostuskirjeen'

- 2017 Helmikuu Korjaustoimenpiteitä tehty meidän toimesta ja kaikki parkettilattiat vaihdettu kivilattiaan.

- 2017 Helmikuu Muutimme takaisin kotiimme

- 2017 Syyskyy Ajatuksia korjauksen onnistumisesta

-------------------------------------------------

MUUTA:

Tässä muutama kohta jotka kannattaa huomioida ennen rakennusurakkaa

Yhteydenottoja sairastuneilta

Aiheutuneita taloudellisia kuluja (2017 tammikuu mennessä) on kerääntynyt yli 10 000 euroa. Muita satunnaisia kuluja kuten sairaalakäynnit, lääkitykset, poissaolot töistä, menetetty irtaimisto, uudet lattiapinnat yms emme ole tähän laskeneet joten todellisuudessa summa on huomattavasti suurempi.

Perheen äiti ei ole pystynyt palaamaan työelämään keuhkokuumeen ja tämän jälkeisten tunnistamattomien oireiden takia. (Äiti palannut töihin maaliskuussa 2017 kevennetysti)

Perheen isälle annettu astmadiagnoosi (B-lausunto). Selkeää yliherkistymistä useille materiaaleille kuten liimatlevyt, mdf, laminaatit yms.

Perheen pienin kärsii edelleen öisestä yskästä (astma?).

Rakentaja ei aio korvata aiheutuneita kuluja. Urakointia hän jatkaa uudella yrityksellä.

Rakentaja teki korjauksen puutteellisesti (puuttellinen tiivistys, vanhan lattian takaisinasennus) jonka takia jouduimme muuttamaan toistamiseen pois kodistamme. (Palattu helmikuussa 2017)Päivitetty 1.9.2017

Kommentit

 1. Ei yhtään pilkkua ole eksynyt noihin teksteihin.

  VastaaPoista
 2. Siis oletteko uudelleen joutuneet muuttamaan pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, muutimme toisen kerran pois koska korjaus oli epäonnistunut

   Poista
 3. Siis kivilaatoituskaan ei auttanut? Siis ettekö nytkään voi asu talossa?

  VastaaPoista
 4. Siis asutte nyt talossa?

  VastaaPoista


 5. Meillä 2011 valmistunut talo jossa epäilemme samaa ongelmaa.

  Mielenkiinnosta kysyn:
  Millainen askeläänieriste teillä oli?
  Oliko pelkkä solumuovi vai sellainen missä muovi+solumuovi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, SOLUMUOVI PROF 2MM 1,2X25M. vaikkakin Polygonin tutkija mainitsi että ongelmaa on ollut muidenkin askeläänieristeiden kanssa. Oma mielipide on se että jos kyseessä on muovinen, riski on olemassa. Ensimmäisenä irroittaisin muutaman lankun pois mittaisin heti betonin pintakosteuden

   Poista
 6. Tuttu ongelma täälläkin. Haluaisin muutaman sanan vaihtaa privana. Voisitko ottaa yhteyttä jtnevala + at + suomi24.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelimme asiasta sähköpostilla. hyvinkin samanlainen tapaus kyseessä

   Poista
 7. Hei, pystyittekö jättämään vanhat huonekalut(sohva, sänky yms.)/tuulettuiko ne "itsestään" ajan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osasta huonekaluja olemme luopuneet, osa on vielä käytössä. Lähtökohtaisesti nuo loputkin pitää uusia ajan myötä sillä aiheuttavat pientä oireilua edelleen ainakin itselleni. Uudet huonekalut pitää sitten valita harkitusti sillä nekin voivat aiheuttaa yliherkistyneille oireita.

   Poista
 8. Tupla homekoira vaikutti pätevältä laadunvarmistukselta tuon palvelun osalta. Voitko laittaa privana viestiä. Kyselisin mielelläni tuosta yhden täsmentävän. nemppa a' hotmail .com

  VastaaPoista
 9. Jep..tällaisessa kierteessä jo 5 vuotta. Me pöljät myimme asunnon remontoitavana kohteena ja jouduimme vuokra-asuntojen armoille. Ne kaikki ovat tuota samaa kuraa täynnä. Rahat ja terveys menny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tullut itsekkin siihen johtopäätökseen että näitä ongelmia on pilvin pimein mutta syy seuraus suhdetta ei ymmärretä. Eivätkä monet reagoi näihin sisäilmaongelmiin millään tavoin. Tilanne on yleensä eri kun terveys on siinä pisteessä että pienikin määrä riittää. Oletteko harkinneet hirsi tai rossipohjaista taloa? Voitko kertoa oireista/taustasta hieman?

   Poista
 10. Kaikki alkoi 5 v sitten ostimme oman talon. Uudehko...löytti hometta ja myrkkyhä. Tarkoituksenamme voimavarojen salliessa on rakentaa hirsitaloh. Pari tonttikauppaa mennyt mönkään...nyt kyllä kohta pitää ottaa joku tontti vaan. Toki meidän taloudelliset tappiot ovat lähempänä 100 t euroa joten säästääkin on pitänyt. 5 vuoden aikana 10 muuttoa...osan tutkitutin... lopulta annoin periksi ja kukkaro. Joissakin olen voinut olla vuoden joissakin pari päivää. Tällä hetkellä taas ns. koditon ja pakkanen paukkuu. Oireet ovat tulipalon tunne keuhkoissa sekä suolisto ja vatsa oireita, pahoinvointia jne. Toisella lapsella myös toisella ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydätte ns. puhtaan asunnon tai saatte semmoisen rakennettua pian. Moni ei ymmärrä miten elämä voi muuttua näiden juttujen kanssa. Voimia teille, koko perheelle.

   Poista
 11. Tervehdys! Vinkiksi omaisuuden putsaamisesta, että mikäli mahdollista, kaikki tärkeä kannattaa laittaa tuulettumaan sääsuojaan. AIkaa se vie, kuukausia ja yli vuodenkin, mutta moni home/voc/sädesieni ym. toksiini haihtuu aikanaan tavaroista, huonekaluista ja jopa tekstiileistä. On täysin yksilöllistä aiheuttaako ne oireita vai puhdistuvatko, mutta jos vaan on resurssia ja jaksamista, niin tuulettumaan jättäminen kannattaa, samoin sinnikäs putsaus. Kokemusta tästä on reilusti, sillä oma talokatastrofi tuli juuri 1 vuoden ikään. Asuntokauppariitamme tosin on kesken, että jännitysnäytelmä jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikrobien aiheuttaman hajun poistoon kannattaa kokeilla saunaa tai uunia. Vajaa 100 astetta lämpötilaksi. Vaatii 1-3 käsittelykertaa.

   Meillä tämä keino on toiminut hyvin netistä ja kirpputoreilta ostettujen lasten tekstiilien ja muiden tekstiiliä sisältävien lastentarvikkeiden kanssa. Pehmolelujen kanssa tämä keino ei ole kuitenkaan onnistunut, ilmeisesti sisus on liian hyvin eristetty kuumuudelta.

   Haju voimistuu kuumennettaessa aluksi, mutta häviää kokonaan kun mikrobit lopulta kuolevat.

   Poista
 12. Onko kenelläkään kokemusta, miten kauan MDF kattopaneeleissa irtoaa tuota kitkua . Laitettiin Lokakuussa 2019 kolmeen makuuhuoneeseen ja huoneet ovat olleet siitä asti käyttämättä allergia oireiden takia. Pitäiskö repiä ne pois katosta, vai tuleeko niistä ikinä niin turvallisia, että siellä voisi joskus nukuka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi, meillä puoli vuotta sitten valmistuneessa omakotitalossa mdf kattopaneelit haisee edelleen, vaikka on M1-luokiteltu. hajun voimakkuus tuntuu vaihtelevan ulkoilman lämpötilan ja kosteuden mukaan. osalla asukkaista myös sisäilmaoireita alkanut tulla melko pian muuton jälkeen: hengitys tuntuu pistelevältä ja on tunne, ettei tee mieli vetää syvään henkeä. Aiheuttaako mdf:n haju sinulle oireita? Mahdollisesti meillä edessä kattopaneelien vaihto.

   Poista
  2. Hei, pahoittelut että en muistanut vastata. Olen huomannut että juurikin pinnoittamaton mdf-levy aiheuttaa ärsytystä keuhkoissa, suussa jne. eli sitä olen joutunut välttelemään. Pinnoitettu mdf ei ole haitannut koska mdf on ns. kapsuloituna.
   Meilläkin kyllä katossa mdf-paneelit mutta nyt 6 vuoden jälkeen sanoisin että hajuhaitat ovat vähentyneet siinä määrin ettemme niitä lähde vaihtamaan. Tiedän että kattopaneelien ja höyrynsulkumuovin välissä on reilusti tuota mdf-pölyä ja sille ei oikein voi mitään. Aikaisemmin talossa saattoi tuoksua juurikin "raksa" jonka uskon johtuneen tuosta.
   Kun ilmastoinnin alipaine saatiin kohdilleen (vasta kolmas kerta ammattilaisen säätämänä auttoi) niin varmasti vaikutti myös asiaan.

   Poista
  3. Pakko vielä kysyä, että mitä tarkoitat pinnoitetulla mdf-paneelilla? Meillä katossa valkoiseksi maalattu mdf-paneeli, pitäisikö maalin lisäksi olla jokin muukin pinnoite vielä? Tällä hetkellä 3/5 perheenjäsentä saa suuoireita talon ilmasta. Kieleen tulee punaisia kipeitä kohtia/haavaumia, enkä ole toistaiseksi löytänyt vastaavaa oireilua netistä. Mdf-paneeleihin on tavarantarkastus tilattu. T. Sama anonyymi kuin yllä.

   Poista
  4. Pahoittelut taas etten ole vastannut kysymykseesi. Tarkoitin pinnoitetulla mdf paneelilla semmoista jossa on vaalea kalvomainen pinnoite kummallakin puolella. tuota tarkemmin en osaa valitettavasti selittää.

   Poista

Lähetä kommentti

Huom. kommentoinnissa on ollut ongelmia Safari selaimen kanssa. Suosittelen käyttämään jotain toista selainta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta