Haluatko kertoa kokemuksistanne? Julkaistaan ne tässä blogissa.

Muutaman viime vuoden aikana minuun on otettu useasti yhteyttä näihin voc-ongelmiin liittyen. Olen huomannut kuinka raskaasti nämä sisäilmaongelmat ovat vaikuttaneet lähes kaikkien perheiden elämään, mikä ei sinänsä ole yllätys.
On surullista että moni ei uskalla kertoa tapahtumista julkisesti vaikka ovat kokeneet vääryyttä esimerkiksi siitä kuinka surkeasti asiat ovat hoidettu rakentajan tai myyjän toimesta, taloudellisesta ahdingosta ja kuinka vakavista terveydellisistä haitoista on ollut kyse. Yleensä taustalla on leimaantumisen pelko tai uhka syytöksistä.

Pohdin kuinka blogiani ja sen lukijoita voisi palvella paremmin ja siitä syntyi ajatus että voisin julkaista myös muiden ihmisten kokemuksia täällä. Julkaistaan siis teidän oma tarina tässä blogissa.

Kokemukset voidaan kertoa juuri niin kuin olet itse ne kokenut ilman pelkoa leimaantumisesta tai seurauksista joita esimerkiksi Facebookkiin kirjoittaessa on. Ihmisten nimiä ei julkaista ja kaikki kerrotaan täysin anonyymisti. Näin …

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta

Korjauksista on nyt kulunut 6 kk ja ajattelin kirjoittaa ajatuksia tilanteesta.

Muutimme siis kotiimme (toistamiseen) helmikuussa 2017. Ei enää askeläänieristettä, parkettia tai laminaattia käyttöön. Näissä käytetyt liimat ja kemikaalit ovat jo pelkästään syy. Rakentajahan oli asentanut alkuperäiset parkettilaittiat takaisin (noin 80m2) jotka purettiin pois. Tilalle tuli laattalattia joka tuntui olevan riskittömin vaihtoehto.

Tilanne on nyt parempi. Ottaen huomioon että yhdisteitä on ajan myötä sekä lattian kuumennuksen yhteydessä tarttunut sinne sun tänne, täysin puhtaasta ympäristöstä ei voi valitettavasti puhua. Myös yliherkistyminen vaikeuttaa tilanteen arviointia (vrt. täysin terve ihminen ei oireile). Muutamat huonekalut ovat esim. allekirjoittaneelle melkein käyttökelvottomia.

Jälkikäteen ajatellen kaikki irtaimisto olisi kannattanut siirtää pois talosta remontin ajaksi. Näitähän oli 'eristetty' ja siirrelty huoneesta toiseen.

Yliherkistymistä on tapahtunut. Esimerkiksi ostettuamme vuodesohvan vuokra-asuntoomme, huomasin sen aiheuttavan oireita (mdf, lastulevyt, kemikaalit, palonestoaineet yms?). Myös pojan huoneen uusi pöytälevy (lastulevy) aiheutti samaa. Matoissa joissa lateksipohja oli jotain mätää.
Muilla perheenjäsenillä ei ollut vastaavaa vaikkakin lapsilta on nuoren iän takia vaikea saada faktaa.
Talossamme on lähes kaikkialla mdf-kattopaneeli mikä tuntuu huonolta hommalta näin jälkikäteen ajateltuna.

Perheemme on nyt sairastellut ns. normaalisti. Satunnaista kevät- ja syksyflunssaa joilta tarha-ikäisten kanssa ei voi välttyä. Kesällä emme sairastelleet. Jotain pientä mutta ei mitään hälyttävää. Astma pahentaa yleisesti tilannetta mutta lääkityksellä sekin pysyy kurissa. Lenkillä käynti onnistuu vaikkakin keuhkoja ei pidä rasittaa liikaa. Odottelemme nyt talvea mielenkiinnolla (kuiva ilma, suurempi osa ajasta sisällä, vähäisempi tuuletus).

Jatkamme elämää kohtalaisen turvallisin mielin ja toivon että nuo vähäisetkin oireet katoaisivat ajan myötä, vaikkakin uskon niiden olevan loppuelämän vaiva. Sarkastinen kiitos tästä rakentajallemme.

Vastaavia tapauksia on monen monta. Kommentoikaa, kertokaa ja kysykää. Vastaan mielelläni.

Kommentit

 1. Meillä on tuuletus + kuumennus tällä hetkellä meneillään. Haju on ehkä muuttunut miedommaksi tuuletuksen myötä. Saitteko te talon kuinka hajuttomaksi kuumennuksella ja tuuletuksella?

  VastaaPoista
 2. Meillä kuumennus hoidettiin vastuselementeillä joten haju oli vahva talossa heti operaation jälkeen. Oli myös epäilystä että hajut mahdollisesti olivat tarttuneet irtaimistoon seiniin yms pintoihin joten tuuletus tulee hoitaa hyvin. Nyt monien kuukausien jälkeen (ja siivouskertojen) hajua ei ole havaittavissa.

  VastaaPoista
 3. Vieläkö oireet on halussa?Itsekkin täytyy tarkistaa tuo askelmuovi kun 2011 Joulukuussa asensin lattiat niin betoni oli kyllä kuiva yli vuosi ilman pinnoitusta mutta silti jatkuva nuha/poskiontelo vaivaa minua ei muita perheenjäseniä.Käytin vielä lattat valaessa sitä ns.talvivalubetonia kun marraskuussa 2010 valettiin lattia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro. Onko mahdollista että altistut jossain muualla esim. töissä? Onko ilmanvaihto tarkistettu? Tuolla kuivumisajalla vaikuttaisi ettei ongelmaa ole lattiassa, mutta olen kuullut että jossain tapauksissa kosteutta ei ole ollut ja askeläänieriste on siitä huolimatta reagoinut, eli kannattaa tarkistaa. Oireet ovat ehdottomasti paremmin hallussa mutta jotain pientä on edelleen ja tätä tapahtuu muuallakin kuin talossamme. Kerran kun on pahasti altistunut...

   Poista
 4. Ilmastointia kyllä säädettiin kun oli laitettu niin kauhean alipaineiseksi nyt pari litraa lähtee enempi pois kun tulee.En oo muualla tiedostavasti altistunut.Sitä vaan alkaa miettin vaihtoehtoja kun pitkään niiskuttaa..

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Huom. kommentoinnissa on ollut ongelmia Safari selaimen kanssa. Suosittelen käyttämään jotain toista selainta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?