Tähän mennessä tapahtunutta

Tervetuloa Märkä Betoni blogiin. Kerromme tässä blogissa perheemme kamppailusta sisäilmaongelman kanssa. Jaamme myös tietoa asian ympärille liittyvistä asioista, esim. mitä asioita tulisi huomioida ettei vastaavaa pääse tapahtumaan. Olemme saaneet monia yhteydenottoja ja lukeneet vastaavista tapauksista netistä joten selkeästi vastaavia ongelmia on monilla muillakin ihmisillä.

Tässä selailua helpottava kronologinen luettelo tapahtumista. Päivitämme listaa tilanteen mukaan.

Tähän menessä tapahtunut:

- 2013 Joulukuurakennusprojekti valmistui. Pääsimme muuttamaan uuteen omakotitaloomme.

 - 2015 kesän loppupuolellaperheen isä alkoi sairastelemaan, myös perheen vastasyntynyt oireili.

- 2016 Helmikuuperheen äiti sairastui keuhkokuumeeseen, tämä vei hänet sairaalahoitoon. Lapsiperheiden kotipalvelu oli tällöin perheen apuna.

- 2016 Huhtikuu vaihdoimme asuntoja kolmen viikon ajaksi isoisän ja hänen vaimonsa kanssa.

- 2016 Huhtikuutilasimme kotiimme homekoirat jotka paikansivat sisäilmaongelman…

Ongelma ulkopuolisten näkökulmasta

Ihmiset suhtautuvat negatiivisiin ongelmiin hyvinkin eri tavoin. Varsinkin kun asia on erittäin subjektiivinen. Olet kokenut jotain raskauttavaa mitä on vaikea selittää ja vaikea muiden edes ymmärtää. Seuraukset ovat valitettavasti täyttä totta mutta nekin hyvin henkilökohtaisia.

Yhdenkään ihmisen suhtautumista asiaan, on se sitten hyvä tuttava, sukulainen, paras ystävä, naapuri tai oma vanhempi, ei pysty ennalta sanomaan. Olet saanut purskeltavaksi paskakakun jota muut eivät pysty näkemään eikä haistamaan. Pystyt vain puhumaan siitä.

Tässä muutama ihmistyyppi joihin saatat törmätä aika ajoin.

Kieltäjä kieltää lähes kaiken mitä sanot. Varsinkin ongelman alkuvaiheessa on hyvä hetki tuoda omat mielipiteet julki. "Minä en usko vocceihin". "Olette massapsykoosin uhreja", "Eihän uudessa talossa VOI olla mitään". Kieltäjä ei välttämättä muuta mieltään vaikka heiluttaisit tutkimustuloksia ja lääkärin lausuntoja hänen nenänsä edessä. Kieltäminen on luonnollinen tapa suhtautua tuntemattomaan.

Välttelijä kuuntelee tarinasi tonnin seteli-ilme naamalla. Hän vaihtaa aihetta, hymyilee vaivautuneesti, ihmettelee ja jatkaa matkaansa pikaisesti. Tämä saattaa olla viimeinen kerta kun näet häntä naamatusten. Facebookissa hän kyllä kommentoi päivitystäsi mutta jos vielä tapaatte, vaihtaa hän pari pikaista sanaa ja jatkaa matkaansa.

Etäinen auttaja kuuntelee ja ymmärtää tilannetta parhaansa mukaan. Tarinassasi vilisee useita omituisia asioita ja termejä mutta tästä huolimatta hän ilmaisee sympatiaa tapahtuneesta. Etäinen auttaja haluaa auttaa sinua kunhan se tapahtuu kaukana kodistasi. Tapahtuma ei myöskään saa vaikuttaa hänen arkirutiineihin. Kun on aika laittaa hihat heilumaan, etäinen auttaja on vahvasti mukana hengessä.

Suorittaja välttelee negatiivisia asioita. Negatiivisista asioista puhuminen on suorittajan mielestä valittamista ja tunnetusti kukaan ei tykkää valittajista. Elämä pitää olla hallinnassa ja negatiiviset asiat tulee sivuuttaa nopeasti. Et selvästikään ymmärrä mikä on sinulle parasta. Jos saat tapahtuneella  sosiaalista huomioita, on se liikaa suorittajalle etkä tule näkemään häntä pitkään aikaan.

Tarkoitus ei ole missään nimessä syyllistää tai moittia ketään ihmistä tällä kirjoituksella. Ihmiset ovat erilaisia ja omia persooniaan suhtautuen asioihin omalla subjektiivisella näkemyksellään ja kokemuksellaan. Kuten sinäkin. Onneksi moni ihminen on auttavainen ja ymmärtävä, sekä ihmiset usein muuttavat näkemystään asioiden muuttuessa ja ajan mennessä eteenpäin.

Kannattaa siis suhtautua kaikkiin kommentteihin ja näkemyksiin ymmärtäväisesti vaikkei se olisi helppoa. Vihamiehien kerääminen ja suhteiden katkaiseminen eivät kuulu asioihin joita tarvitset. Väittäisin että sinulla on paljon muutakin ajateltavaa. Vaikka muiden puheet voivat järkyttää, keskitä energiasi ensisijaisesti oman tilanteeseesi parantamiseen ja ongelmiesi ratkaisemiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta